EQ: Ontstekingen

Oplossing voor ontstekingsklachten?

In onze praktijk behandelen we dagelijks klachten die te maken hebben met ontsteking. Osteopathische behandeling is gericht op het herstellen van de circulatie, de neurologie en de mechanische belasting op het weefsel. Daarnaast is het echter ook van cruciaal belang om je lichaam weer te helpen om ontstekingen zelf op te lossen.

Wat is een ontsteking?

Ontsteking is de eerste reactie die optreedt bij weefselschade, bijvoorbeeld door een trauma of blessure, of chronisch overgebruik (microtrauma’s) van het betreffende weefsel. Zo kan een pees of spier ontstoken raken als hij constant langs een verkalking schuurt, wanneer er plots een te grote kracht op komt (een val bijv.) of wanneer hij continu te veel belast wordt (bijv. door overtraining of te veel typen: ‘RSI’). Ontsteking wordt veroorzaakt door het immuunsysteem, dat ontstekingsstofjes (‘cytokines’) produceert.

Ontsteking treedt ook op na infectie met bijv. een bacterie. De bacterie wordt door receptoren waargenomen, en met ontstekingsstoffen wordt het immuunsysteem ‘opgebeld’.

Het belang van vetcellen bij ontsteking

Als het goed verloopt, duurt een ontstekingsreactie niet langer dan 72 uur. Nadat de ontstekingsfase efficiënt is beëindigd, begint pas de weefsel-reparatiefase. Ontstekingen worden efficiënt beëindigd wanneer de conditie van onze vetcellen in orde is. Vetcellen zijn als brandweermannen: als er ergens een ontsteking (‘brandje’) in het lichaam is, worden vetcellen naar het ‘plaats delict’ opgetrommeld. Vetcellen horen geladen te zijn met de omega 3 vetzuren EPA en DHA. Je lichaam haalt deze essentiële stoffen uit vette vis en schaal- en schelpdieren. Zijn de vetcellen hier niet voldoende mee geladen? Dan krijgt je lichaam het brandje niet goed geblust. Er ontstaat een chronische ontstekingstoestand die op termijn op zichzelf schadelijk wordt: de weefselkwaliteit gaat nog verder achteruit. Omdat vetcellen wel blijven komen treedt er langzaam vervetting op van het beschadigde weefsel.

Vervetting van weefsels door ontsteking

Vervetting zie je optreden bij pezen en gewrichten, maar ook bij chronische ontsteking in de bloedvaten (cholesterolplaques). Je lichaam weer helpen om ontstekingen te remmen doe je door omega 3 vetzuren weer aan te vullen. Een kwalitatief goed supplement nemen is dan wel cruciaal. Kwaliteit hangt af van dosering (hoeveel EPA + DHA), toedieningsvorm (olie is beter dan capsules), zuiverheid (visolie blijkt vaak gecontamineerd te zijn met toxinen zoals PCB’s en dioxines) en de gebruikte verbinding (r-triglyceriden werken veel beter dan zgn. ‘ethyl-esters’). Ook is het van belang dat het supplement antioxidanten (‘tocoferolencomplex’) bevat, dat de olie beschermt tegen ranzig worden door oxydatie.

Tekort aan omega 3 vetzuren

Wetenschappers zijn het er over eens, dat het dieet van de jager- verzamelaar veel rijker was aan vis en schaal- en schelpdieren dan het moderne westerse dieet. Onze hersenen bestaan voor 50% uit omega 3 vetzuren. Aangezien we deze niet zelf kunnen aanmaken, is de herkomst ervan afkomstig uit voeding. We hadden als mens nooit zulke enorme hersenen kunnen krijgen als we niet veel uit de zee hadden gegeten. Ook vlees afkomstig van wild, en eieren afkomstig van kippen die gras hebben kunnen pikken bevatten omega 3. Wilde dieren eten gras, planten en bladeren die plantaardig omega 3 bevatten. 

Het vlees en de eieren die wij als moderne mensen eten komt van dieren uit de veeteelt: die soja, mais en granen te eten krijgen: deze bevatten omega 6 vetzuren.

Plantaardige olie gezond?

Het wordt vaak aangeprezen; ‘dit product is verrijkt met plantaardige olie’, of ‘gebakken in zonnebloemolie!’ Echter, één van de grootste redenen van chronische ontstekingen is een ongemerkt te hoge inname van omega 6; dat rijkelijk in deze oliën aanwezig is. Omega 6 is ook essentieel; het bevindt zich in o.a. granen, noten en zaden. Wanneer hier olie van wordt geperst neemt de concentratie omega 6 enorm toe; de verhouding tot omega 3 raakt dan volledig verstoord, zeker wanneer je geen vis en schaal- en schelpdieren eet. Margarine, zonnebloemolie, vlees en eieren uit de veeteelt, en alle fabrieksvoeding (chips bvb), kant- en klaar maaltijden en sauzen zitten tjokvol met het omega 6 verzuur ‘linolzuur’. Vanuit dit vetzuur worden juist ontstekingsstoffen gemaakt!

Verhouding omega 3:6

Een goede marker om te weten of je gevoelig bent voor sluimerontstekingen in je lichaam is de verhouding tussen omega 3 en 6 in je bloed, die je door een eenvoudige vingerpriktest kunt bepalen. Onderzoeken laten zien dat in het Westen mensen 10 tot 20 x zoveel omega 6 in hun bloed hebben dan omega 3! Dit verhoogt het risico enorm op allerlei aandoeningen die met chronische ontsteking te maken hebben zoals hart- en vaatziekten, aandoeningen van het zenuwstelsel (bijv. MS, alzheimer, parkinson, ADHD/ADD, depressie), gewrichtsklachten (rheuma, bechterew, arthrose) en andere auto-immuunziekten, maar ook kanker. 

Door aanpassingen in je lifestyle en gerichte suppletie kan het lichaam weer uit de ontstekingsfase komen, waardoor alsnog weefselreparatie kan plaatsvinden. Ook manuele behandelingen kunnen dan veel beter aanslaan. Sommige mensen hebben na een zachte behandeling door een osteopaat of fysiotherapeut altijd een paar dagen napijn: dit is een teken dat het lichaam te snel in een ontstekingsreactie gaat. Het is een symptoom, dat met de juiste adviezen en behandeling is te verhelpen: hiervoor kun je bij ons terecht!