EQ: Waarom vloeibaar?

Waarom de vloeibare visolie van Eqology?

De wetenschappelijke bewijzen voor het gebruik van visolie stapelen zich op. De omega 3 vetzuren in vis zijn belangrijke bouwstenen voor onze hersenen en celmembranen, en ze zijn nodig om ontstekingen te kunnen remmen. Welvaartsziekten blijken allemaal in de basis voort te komen uit sluimerende ontstekingen die het lichaam niet opgelost krijgt. Omega 3 deficiëntie is daar één heel belangrijke reden van.

Door de gecombineerde functies van omega 3 vetzuren biedt visolie bescherming tegen een te hoog cholesterol en hart- en vaatziekten, cognitieve achteruitgang en ziekten van het zenuwstelsel zoals MS, Alzheimer, Parkinson en zenuwschade, degeneratie van de ogen, reumatoïde ziekten zoals Bechterew en Rheuma, darmontstekingen zoals bij Colitis Ulcerosa en de ziekte van Crohn, maar ook bij de preventie en behandeling van arthrose (gewrichtsslijtage) en chronische ontstekingen van spieren en pezen/slijbeurzen. Ook bij kanker speelt ontsteking een belangrijke rol, waarbij omega 3 vetzuren helpen bescherming te bieden. Voor, tijdens en na de zwangerschap zijn omega 3 vetzuren essentieel voor de opbouw van de hersenen en het zenuwstelsel van de baby. Zowel bij kinderen als volwassenen zijn omega 3 vetzuren onmisbaar voor een goede hersenfunctie. Dus ook bij aandoeningen zoals depressie, postnatale depressie, geheugenverlies, autisme, concentratievermindering, ADHD en ADD zijn omega 3 vetzuren effectief gebleken in de behandeling.

Goedkoop is duurkoop

Op de markt zijn heel wat firma’s die visolie aanbieden, tegen een breed scala aan prijzen (die op het oog nogal uiteen lijken te lopen). Schijnbaar goedkopere producten zoals (bijvoorbeeld van de Hema, Kruidvat en de Tuinen) bevatten lage doseringen van de werkzame stoffen (het gaat om de werkzame stoffen EPA en DHA); je moet heel wat capsules slikken om aan wetenschappelijk werkzame doseringen te komen waardoor het product ineens een stuk duurder blijkt te zijn. De chemische verbinding van EPA en DHA zijn vaak zogenaamde ‘Ethyl-Esters’, terwijl een kwalitatief goed product rTG’s (triglyceriden) verbindingen bevat, zoals in de vis zelf (dit verbetert de opneembaarheid). Daarnaast missen ze vaak stabilisatoren zoals vitamine-E complex (gemixte tocoferolen). Omega 3 vetzuren zijn instabiel en worden ranzig (en dus zelfs ongezond) als er geen anti-oxidanten aan zijn toegevoegd.

Vloeibaar tov capsules

Dan zijn er een hele reeks orthomoleculaire firma’s die een stuk meer kwaliteit bieden, hoewel ook bij orthomoleculaire producten de doseringen vaak tegenvallen per capsule (enkele merken daar gelaten.) Echter, bijna altijd betreft het supplementen in gecapsuleerde vorm. De capsule moet rondom de olie gesmolten worden; dit gebeurt meestal onder verhitting waardoor ook de omega 3 vetzuren beschadigd raken. Eqology biedt olie in vloeibare vorm aan. De olie wordt direct na de vangst koud geperst, zodat er geen kans bestaat dat de olie ranzig wordt. 

Een volgende vereiste is dat de olie gezuiverd is van contaminanten in vis zoals kwik, PCB’s en dioxines. De olie van Eqology is wat dit betreft ook de zuiverste op de markt; de maat voor vervuiling (de ‘totox’ waarde) betreft 0. Ze vissen daarnaast in de zuiverste zeeën ter wereld en houden sterk rekening met overbevissing (MSC keurmerk)*. Voor hun andere producten gebruiken ze overige delen van de vis, zoals vis-collageen (in hun ‘collageen’ product om je gewrichten, kapsels, banden en orgaanvliezen te versterken). De hele vis wordt dus gebruikt; er wordt niets weg gegooid. 

*(NB: de visolie-industrie neemt overigens slechts 1% van de visvangst voor zijn rekening)

Nog meer voordelen van de Eqology Arctic oil boven andere producten:

  • Het is de hoogst gedoseerde olie, en houdt rekening met je lichaamsgewicht. Na 4 maanden gebruik zit je daarom binnen de 1:4 index (omega 3:6 verhouding. Een index boven de 1:4 geeft je een hoger risico op bovenstaande ziektebeelden.)
  • Het DHA vetzuur in de olie is hoger dan het EPA vetzuur. DHA is de bouwstof voor je hersenen/zenuwen en celmembranen in het algemeen. EPA is het ontstekingsremmende vetzuur. Van EPA kan geen DHA worden gemaakt, maar omgekeerd wel. Zo kan je lijf precies reguleren hoeveel EPA het nodig heeft.
  • Het bevat 10 microgram Vit D3, waar de meeste Nederlanders ook tekort aan komen.
  • Het bevat olijfolie-antioxidanten (hydroxytyrosol) die tevens bewezen effectief zijn in de preventie van hart- vaatziekten.
  • Ze bieden de service van een vingerpriktest om je omega 3:6 index te bepalen.
  • Je krijgt met een auto-order elke maand een fles toegestuurd zolang je dat wilt; je hoeft dus niet telkens erom te denken een nieuwe fles aan te schaffen wanneer deze op is. De kracht van omega 3 zit hem in blijvend gebruik: het zijn onmisbare voedingsstoffen.
  • Er is een mogelijkheid om je eigen olie gratis krijgen als je zelf 3 klanten aandraagt.

Bekijk hier een kort filmpje over de omega 3 van Eqology:

Een interview met professor Hogne Vik over de Arctic Oil en het belang ervan: