Dopamine is een belangrijke neurotransmitter die helpt om de beloning- en pleziercentra van onze hersenen te beheersen. Het houdt ons ook gemotiveerd en gefocust, zodat we kunnen werken aan het bereiken van onze doelen.

Tekenen van lage dopamine zijn bijv vermoeidheid, depressie, een onvermogen om met stress om te gaan, slechte concentratie en geheugen, stemmingswisselingen, een gebrek aan motivatie en het niet voltooien van taken of het werken aan doelen.

Degenen met verslaving kunnen ook lage niveaus van dopamine hebben, omdat het aanwakkeren van verslavend gedrag een van de snelkoppelingen van het lichaam is om de dopamine die beschikbaar is in de hersenen te vergroten.

Als je denkt dat je dopaminegehalte laag is, kijk dan eens naar deze 12 manieren om deze belangrijke neurotransmitter op natuurlijke wijze te stimuleren. Wil je zeker weten wat er in jouw lichaam gaande is en meten of je daadwerkelijke tekorten hebt? Door middel van een bloedtest kunnen we hier achter komen. Neem contact op via email voor meer info!

Uiteraard deel ik ook welke etherische olien je hiervoor kunt inzetten, lees vooral door tot het eind!!!

1. Daag jezelf uit

Wanneer we een lang gezocht doel bereiken – of zelfs stappen ondernemen om dat doel te bereiken – worden onze dopaminegehalten gestimuleerd.

Degenen die worstelen met lage dopamine hebben mogelijk geen motivatie om een ​​taak te voltooien, maar zelfs het instellen van een minuscuul doel – zoals een gang van 15 minuten of het schoonmaken van de keuken – kan de hersenen stimuleren om een ​​beetje dopamine vrij te maken, wat je zal aanmoedigen grotere doelen stellen, in afwachting van grotere beloningen.

2. Mediteer

Meditatie is een van de belangrijkste ochtendgewoonten die je om verschillende redenen kunt aannemen . Het vermindert niet alleen stress, vermindert chronische pijn, verhoogt de immuniteit en verbetert de focus, maar het verhoogt op natuurlijke wijze de dopaminegehalte.

Een studie , gepubliceerd in het tijdschrift Cognitive Brain Research, vond een toename van dopamine tijdens meditatie, wat hielp zowel de focus als de concentratie van deelnemers te verbeteren.

Hoewel meditatie een gezamenlijke inspanning en ijver vereist, zijn de resultaten de moeite waard. Of je nu kiest om je op je ademhaling te concentreren, yoga-houdingen te oefenen of een mantra te herhalen, er is zeker een soort van meditatie die bij je past.

Waarom maak je geen regelmatige meditatie als een van je langetermijndoelen en verdubbel je je dopamine-stimulerende inspanningen?

3. Sport en beweging

Trainen is niet alleen goed voor het lichaam, het heeft ook een enorm positieve invloed op de geest.

Consistente lichaamsbeweging stimuleert de dopamine-afgifte en -opname in de hersenen. Het geeft ook andere positieve neurotransmitters af, zoals serotonine en endorfines, en verlaagt de niveaus van het stresshormoon cortisol.

Dopamine is ook gedeeltelijk verantwoordelijk voor het gevoel van een ‘runner’s high’ , hoewel minder inspannende oefeningen zoals wandelen, zwemmen, fietsen, yoga en kettlebells allemaal ook de release ervan stimuleren.

4. Massage

Van massage en andere vormen van lichamelijk contact is bekend dat ze zowel het geluksniveau als de immuunfunctie verhogen, terwijl ze pijn verlichten en de bloeddruk verlagen. Van het huid-op-huidcontact van massage is zelfs aangetoond dat het dopamine niveaus verhoogt.

Geniet nu en dan van regelmatige rugmassages of zelfs een stressverlichtende voetwrijving om de stemming en neurotransmitterniveaus te stimuleren. Wanneer je gebruik maakt van ontspannende olien zoals Lavender, Frankincense en Stress Away zal het effect nog beter voelbaar zijn!

5. Luister naar muziek

Speel regelmatig je favoriete deuntjes om een ​​tijdelijke uitbarsting van geluk te ervaren.Onderzoek toont aan dat het luisteren naar muziek de dopaminegehalten even kan verhogen, evenals het anticiperen op het horen van je favoriete geluiden.

Andere studies hebben aangetoond dat het luisteren naar vrolijke muziek elke dag slechts twee weken de stemming en het algehele geluksniveau aanzienlijk kan verbeteren.

6. Stop met stress

Langdurige of chronische stress kan de dopaminegehaltes in de loop van de tijd verminderen, terwijl de cortisolspiegel wordt verhoogd. Chronische stressoren zoals een hoge drukbaan, echtelijke problemen of financiële zorgen beperken de concentraties van dopaminetransporters feitelijk en belemmeren de afgifte van dopamine in de hersenen.

Probeer, om alles in balans te houden, zoveel mogelijk stress te verminderen en werk aan het verbeteren van je mechanismen om met die stressoren om te gaan die je gewoon niet kunt vermijden.

Deze coping-mechanismen kunnen bestaan ​​uit oefening, meditatie, kwaliteitsslaap en een gezond dieet – alle dingen die natuurlijk dopamine helpen verhogen!

Een fijne etherische olie hierbij is bijvoorbeeld Stress Away!

7. Neem kurkuma

Een gerespecteerde goudkleurige specerij, kurkuma heeft een lange geschiedenis van gebruik in de Ayurvedische geneeskunde.

Curcumine, de werkzame stof in kurkuma die verantwoordelijk is voor zowel de gezondheidsvoordelen als de gele tint, kan de gemoedstoestand verbeteren door dopamine en andere belangrijke hersenchemicaliën zoals serotonine en van de hersenen afgeleide neurotrofe factor (BDNF) te stimuleren.

Een kleine studie geeft aan dat curcumine net zo effectief is als Prozac bij het opheffen van de stemming bij depressieve patiënten! En de deelnemers die zowel curcumine als voorgeschreven medicatie namen, hebben de grootste verbetering ervaren.

Zorg ervoor dat u kurkuma neemt met zwarte peper, die piperine bevat – een verbinding die de biologische beschikbaarheid van curcumine met 2.000% verhoogt! Dit zeer populaire supplement bevat ook zwarte peper om de biologische beschikbaarheid van curcumine drastisch te verhogen.

8. Verbeter een goede gezondheid

Het bevorderen van gezonde darmbacteriën is waarschijnlijk een van de belangrijkste dingen die je voor je gezondheid kunt doen.

Het blijkt dat de productie van dopamine afhankelijk is van een gezonde darm. Niet voor niets ons tweede brein genoemd. Niet verrassend als je ontdekt dat de hersenen en het gastro-intestinale systeem een intieme verbinding delen , die bekend staat als de hersen-darm-as.

Een gezonde balans van bacteriën in de darm zal ook helpen het aantal lipopolysacchariden te verminderen – een type endotoxine dat de productie van dopamine remt.

Een goede probiotica zoals Life 9 van Young Living en het gebruik van enzymen om de spijsvertering te ondersteunen zullen je darmen erg blij mee zijn!

9. Wissel koffie voor groene thee

Groene thee , die al eeuwen in Azië wordt gegeten, is een van de meest genezende dranken die er zijn. Hoewel het cafeïne bevat – waarvan is aangetoond dat het langdurig dopaminegehalte verliest – heeft het minder dan koffie, waardoor het een betere keuze is voor diegenen die een energieboost nodig hebben.

Als het gaat om het stimuleren van de gemoedstoestand, heeft groene thee ook nog een ander voordeel ten opzichte van koffie – het bevat een aminozuur dat l-theanine wordt genoemd. Uit onderzoek blijkt dat de lichaamscondities van dopamine, serotonine en een zuur met de naam GABA stijgen.

Andere studies hebben aangetoond dat groene thee anti-depressivum-achtige effecten heeft, die gevoelens van angst en druk voorkomen. Dit heerlijke brouwsel wordt ook geassocieerd met lagere algemene niveaus van psychische nood .

Van alle groene thee komt het Matcha-ras er het beste uit dankzij het enorme gehalte aan antioxidanten.

10. Visolie

Visolie suppletie bevatten voornamelijk twee soorten omega-3-vetzuren : eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA).

Veel studies hebben ontdekt dat visoliesupplementen antidepressieve effecten hebben en gekoppeld zijn aan een betere mentale gezondheid wanneer ze regelmatig worden ingenomen ( 39 , 40 , 41 ). Deze voordelen kunnen gedeeltelijk worden toegeschreven aan de invloed van visolie op de regulatie van dopamine.

Een onderzoek bij ratten heeft bijvoorbeeld waargenomen dat een met visolie verrijkte voeding de dopaminegehalten in de frontale cortex van de hersenen met 40% verhoogde en de dopamine-bindende eigenschappen verbeterde.

Zorg wel dat je een vloeibare visolie neemt, dit omdat capsules altijd geoxideerd zijn en dit voor je lichaam alleen maar een grotere belasting betekent. Ik werk zelf graag met de producten van Eqology en kan je hierbij verder helpen.

11. Eet een dopamine-boostend dieet

Gezond eten is belangrijk voor zoveel meer dan een zuivere huid en een slank figuur, het speelt ook een grote rol in de geestelijke gezondheid.

Om gelukkig en gezond te blijven, vermijd eenvoudige koolhydraten – zoals suiker, brood, gebak, pasta en witte rijst – die allemaal de bloedsuikerspiegel doen stijgen en dan dalen. Het eten van deze zeer bewerkte voedingsmiddelen kan ook leiden tot onbedwingbare trek, dankzij de invloed van dopamine op de pleziercentra van de hersenen.

Complexe koolhydraten, die langzaam en gestaag energie afgeven, zijn een betere keuze dan eenvoudige koolhydraten voor mentale en fysieke gezondheid. Dit zijn bijvoorbeeld quinoa, amarant, gierst, boekweit, zoete aardappelen, havermout, linzen en bonen.

Je moet ook overwegen om je inname van tyrosinerijk voedsel te verhogen. Tyrosine is een aminozuur dat de hersenen stimuleert om dopamine vrij te maken. Het wordt gevonden in noten zoals amandelen, pompoen en sesamzaad, avocado , banaan, limabonen, zuivel en vlees.

Foliumzuur is ook een belangrijke voedingsstof en wordt aangetroffen in rauwe, groene bladgroenten en zetmeelhoudende bonen zoals kikkererwten, nier en zwarte bonen. Deze essentiële B-vitamine is noodzakelijk om zowel dopamine als serotonine te produceren.

Tot slot, geniet van een verscheidenheid aan felgekleurde groenten en fruit, die veel belangrijke vitamines en mineralen bevatten om het lichaam soepel te laten werken. Omdat dopamine gemakkelijk oxideert , kunnen antioxidanten in verse producten de schade door vrije radicalen aan de hersencellen die neurotransmitters produceren, verminderen.

11. Gebruik supplementen

Een goede basissuppletie is belangrijk voor het behouden van een gezond lichaam. Een multivitamine word dan ten alle tijden aangeraden. Maar vaak zijn er diverse tekorten ontstaan wanneer je lichamelijke klachten ervaart en kan een multivitamine onvoldoende zijn om deze aan te vullen.

Tevens is het belangrijk om te kiezen voor een hogere dosering dan vaak op de verpakking vermeld staat. Doe dit wel in overleg met een orthomoleculair therapeut want het klakkeloos slikken van supplementen is echt niet zonder risico.

Suppletie waar je aan kunt denken als basis zijn: Probiotica, Omega 3 vetzuren, Magnesium, Vitamine D,

12. Etherische olien

En last but not least!
Gebruik etherische olien om je dopamine gehalte en serotonine level een boost te geven. Diverse studies hebben aangetoond dat oa Bergamot, Lemon, Oregano & Lavender een gunstige werking hebben op deze stofjes. Zodra je aan de etherische olien ruikt zal er dopamine en serotonine vrijgegeven worden door je hersenen. Tevens heeft oa Lavender een gunstig effect op de natuurlijke aanmaak van serotonine, in de darmen waar het hoofdzakelijk aangemaakt wordt. Young Living heeft nog zoveel meer etherische olien die je lichaam en geest kunnen helpen naar een vitalere versie! Ik ben ook fan van Endoflex en Ningxia Red bijvoorbeeld. Help je hulp nodig bij het maken van je keus? Daar ben ik voor! We kunnen een bodyscan doen of ik help je online op weg. Ga er in elk geval mee aan de slag, ik weet dat het zoveel fijner werkt als je support krijgt!

Facebook Comments