Ik krijg heel veel verschillende vragen en ik heb de meeste vragen verzameld en beantwoord in deze blog! Als je na het lezen nog vragen hebt horen we het graag!

Q: Wat zijn etherische olien?
A: Etherische olien zijn natuurlijke, aromatische oliën die worden verkregen door de destillatie van plantaardig materiaal.

Q: Hoe kun je olien gebruiken?
A: Je kunt de olien van Young Living smeren op de huid, inhaleren of innemen.
(doe dit niet bij olien van een ander merk, dit is doorgaans niet de bedoeling aangezien niet alle olien van andere merken volledig puur zijn en vaak alcohol of synthethische stoffen bevatten)

Q: Kun je etherische olien veilig innemen?
A: Ja dat is zeker mogelijk. De + lijn van Young Living is speciaal ontwikkeld voor inname. De olien uit deze flesjes zijn echter hetzelfde als de ‘normaal’ gelabelede olien maar vanwege FDA regels moet er in Amerika op het flesje benoemd worden dat deze geschikt is voor inname. Vandaar het + label.

Q: Wat zijn de basisprincipes van de etherische oliechemie?
A: Etherische olien bevatten een grote verscheidenheid aan moleculen. De meest voorkomende zijn fenolen, monoterpenen en sesquiterpenen. In de plant beschermen etherische olien de plant tegen schade en helpen bij het aantrekken van bestuivers.

Q: Hoe worden etherische olien gewonnen uit planten?
A: Etherische oliën kunnen worden verkregen door stoomdestillatie, directe aftapping of koudpersen.

Q: Kunnen etherische olien overdatum raken?
A: Niet echt nee; ze zullen niet rot worden, schimmelvorming, enz. Ze kunnen echter, vooral als ze niet goed worden opgeslagen, oxideren en dit kan het chemische profiel veranderen. Hieronder staat een lijst met oliën die gemakkelijker oxideren en huidirritatie kunnen veroorzaken.

Etherische olien die kunnen oxideren:

Angelica

Frankincense

Anise

Galbanum

Caraway

Juniper

Celery

Lemon balm

Cistus

Myrtle

Citrus fruit oils

Pepper

Cypress

Pine

Dill oils

Sage

Elemi

Spruce

Fennel

Star anise

Fir oils

Tea Tree

Fleabane

Verbena

Q: Bevatten etherische oliën vitamines, eiwitten of enzymen?
A: Met een zeer zeldzame uitzondering bevatten etherische olien meestal geen van deze moleculen.

Q: Bestaan er allergieën voor etherische olien?
A: Huidirritatie, gevoeligheid en fotosensibilisatie zijn mogelijk met bijna alle natuurlijke producten, inclusief etherische olien.

Q: Waar kan ik op zoek naar meer informatie over etherische olien?
A: Enkele van favoriete referenties zijn: Etherische olieveiligheid door Robert Tisserand en Rodney Young en Clinical Aromatherapy door Jane Buckle. Ik hou ook van de boeken over emoties en olien zoals Clearing Emotional Patterns with Essential Oils van Caroline Mein.

Q: Wat zijn de beste manieren om met etherische oliën te reizen?
A: Sluit de flesjes goed af, voorkom dat ze te heet worden. Je kunt ze gewoon bij je houden omdat ze in de basis gezien worden als ‘natuurlijke medicatie’. Ik zou ze wel altijd meenemen in een luchtdichtzakje waar je je vloeistoffen in bewaard. Gewoon voor de zekerheid. Maar ze mogen als handbagage prima mee!

Q: Hoe reageert ons lichaam op geuren?
A: Geuren reageren op haartjes in de neus, wat ertoe leidt dat een elektrisch signaal naar ons reukorgaan en vervolgens dieper in de hersenen wordt gestuurd voor interpretatie.

Q: Kunnen etherische oliemoleculen de hersenen binnenkomen?
A: Chemicaliën in etherische olien gaan gemakkelijk over in hersenweefsel, ook al moeten ze de bloed-hersenbarrière passeren.

Q: Wat zijn etherische olie-interacties met bacteriën?
A: Etherische oliën hebben voornamelijk interactie met bacteriële celmembranen en de soorten interacties zijn afhankelijk van de structuur van de bacteriën.

Q: Is er een beste manier om een olie te gebruiken?
A: Er is geen perfecte manier om een etherische olie te gebruiken. Je keuze kan variëren, afhankelijk van wat je met de toepassing wilt bereiken. Als je bijvoorbeeld het uiterlijk van de huid wilt ondersteunen, breng je de olien aanbrengen op de huid. Als je de spijsvertering wilt ondersteunen, wil je waarschijnlijk de etherische olie innemen. En als je je stemming wilt verbeteren is inhaleren een goede keus omdat dit direct effect heeft op het limbisch systeem. Een deel van de hersenen wat verantwoordelijk is voor emoties en gevoelens.

Q: Waar moet ik etherische olien op mijn huid aanbrengen?
A: De meeste huid is relatief vergelijkbaar, maar wees voorzichtig bij het aanbrengen van etherische olien op geslachtsdelen, gezicht, onder de armen, op kinderen en op ouderen. Wees het meest voorzichtig bij premature baby’s.

Q: Hoe kies ik de best mogelijke etherische olie voor een bepaald doel?
A: Er is geen etherische olie die perfect is in een bepaalde situatie voor een individuele persoon of voor een bepaalde reden. Zelfs als een olie in het verleden effectief heeft gewerkt, is deze mogelijk niet effectief in de toekomst. Er is echter een grotere potentiële schade mogelijk met synthetische etherische oliën of oliën met vulstoffen of additieven. Ik adviseer alleen 100% pure essentiële oliën.

Q: Kunnen etherische olien direct op de huid worden aangebracht zonder verdunning?
A: Ja, bij de meeste mensen, in de meeste situaties. Je kunt ervoor kiezen eerst met verdunde olien met V6 olie te beginnen voordat je onverdunde etherisch olie gebruikt.

Q: Is er een optimale manier om te verdunnen bekend?
A: Nee niet echt, het is per persoon verschillend. Maar we delen het vaak in op basis van leeftijd. Voor een uitgebreide tabel kun je deze hieronder aanhouden.

Verduntabel voor kinderen
Aangeraden % Staat gelijk aan ongeveer
Prematuur 0.03% of minder, wees voorzichtig bij prematuren! 1 drop in at least 100 ml carrier oil
0-3 maanden 0.1-0.2% 3-6 dr in 100 ml basisolie
3-24 maanden 0.25-0.5% 7-15 dr in 100 ml basisolie
2-6 jaar 1-2% 3-6 dr in 10 ml basisolie
6-12 jaar 2-5% 6-15 dr in 10 ml basisolie
>12 jaar 5% or more 15 of meer dr in 10 drops basisolie of onverdund

Q: Kunnen etherische olien in het oog worden aangebracht?
A: Dat kunnen ze, maar het vereist buitengewone voorzichtigheid en sterke verdunning. Ik raad persoonlijk niet aan etherische olie in het oog te druppelen.

Q: Hoe kies ik de beste diffuser?
A: Om een diffuser te kiezen, kun je denken aan het diffusiemechanisme, de grootte van de ruimte waar de etherische olie wordt verspreid en gebruiksgemak.

Q: Zijn er voorzorgsmaatregelen die ik moet treffen voordat ik ga diffusen?
A: Kies een geur die je lekker vindt, en wees voorzichtig als je in een besloten ruimte diffused met hele jonge kinderen of huisdieren (vooral katten) in de kamer.

Q:  Veranderd het chemische profiel wanneer je olie in een drank toevoegt of gebruikt tijdens het koken?
Ja, maar dat betekent niet dat de etherische olie schadelijk wordt gemaakt. Het betekent simpelweg dat de etherische olie zijn aroma en smaak aan het voedsel heeft doorgegeven.

Q: Welke etherische oliën kunnen het meest waarschijnlijk huidirritatie veroorzaken?
A: Etherische oliën die “warm” zijn op de huid, zoals kruidnagel, kaneel, citroengras, tijm en oregano, kunnen huidirritatie veroorzaken. Het afkoelende gevoel van pepermunt kan voor sommige mensen ook irriterend zijn. Als je een reactie merkt ga dan niet afspoelen met water maar wrijf er een basisolie overheen.

Q: Waarom krijgen sommige mensen hoofdpijn na het inademen van etherische olien?
A: Bij migrainepatiënten kunnen allerlei soorten aroma’s aanleiding geven tot migraineaanvallen. Er is geen duidelijke verklaring voor aroma’s die andere soorten hoofdpijn veroorzaken, zoals hoofdpijn van het spanningstype of clusterhoofdpijn. Het kan een reactie zijn van het lichaam als er iets opgeschoond dient te worden.

Q: Hoe snel komen etherische olien in de bloedbaan?
A: Etherische olien worden snel geabsorbeerd en uit het lichaam verwijderd. Daarom is het belangrijk om ze de hele dag door consequent te gebruiken.

Q: Hoe beïnvloeden etherische olien hormonen?
A: Etherische oliebestanddelen veroorzaken elektrische impulsen die de hypothalamus voeden en de hypothalamus is erg belangrijk voor de werking van hormonen. Daarbij hebben sommige olien een gunstig effect op hormonen als cortisol, oestrogeen en progesteron.

Q: Wat is de veiligste basis voor iemand met notenallergieën?
A: Over het algemeen moeten mensen die allergisch zijn voor noten olie van noten vermijden. Kies in plaats daarvan voor niet-boomnoot, peulvrucht, fruit of zaadoliën.

Q: Kun je een tolerantie of immuniteit voor etherische oliën creëren?
A: Hoewel veel mensen in de loop van de tijd verschillende reacties op etherische oliën melden, is er geen goed gedefinieerde wetenschappelijke reden waarom dit gebeurt. Het is onwaarschijnlijk dat een tolerantie ontstaat (gedefinieerd als meer substantie nodig hebben om dezelfde respons te produceren in de tijd) of immuniteit (een wetenschappelijke term die alleen echt van toepassing is op infectieziekten). Wanneer je merkt dat je lichaam reageert op een etherische olie, schakel dan over op een etherische olie met vergelijkbare eigenschappen en probeer het na enkele dagen of weken opnieuw met de originele olie.

Q: Als je allergisch bent voor een plant, bent je dan ook allergisch voor de etherische olie van diezelfde plant?
A: Er is een potentieel risico van overgevoeligheid voor allergene stoffen tussen etherische olien en planten, omdat sommige van de plantenverbindingen die waarschijnlijk verantwoordelijk zijn voor allergie ook voorkomen in etherische olien. Wees voorzichtig en verdun de etherisch olie als u licht allergisch bent voor de plant. Als je een echte anafylaxie hebt voor een plant, is het verstandig om die etherische olie ook te vermijden.

Q: Kunnen etherische oliën worden gebruikt bij mensen met contact of allergische dermatitis?
A: Ja, maar het risico op huidreacties kan groter zijn, vooral als de persoon onder stress staat wanneer deze de etherische olie aanbrengt. Het kan verstandig zijn om etherische olie met een basisolie te verdunnen voordat ze op de huid worden aangebracht.

Q: Waarom is er een waarschuwing voor etherische basilicumolie voor gebruik bij mensen met epileptische aanvallen?
A: Basil etherische olie heeft een wisselwerking met barbituraten die worden gebruikt om epilepsie te behandelen en kan deze minder effectief maken.

Q: Kunnen mensen met diabetes etherische olien gebruiken?
A: Er zijn geen menselijke gegevens die erop wijzen dat etherische olien diabetes kunnen verbeteren of verergeren. Er kan een rol zijn van etherische oliearoma’s bij het creëren van een ontspannen omgeving bij het uitvoeren van controles van de bloedglucose. Als je ervoor kiest etherische oliën te gebruiken en een diagnose diabetes hebt, raad ik je aan om uw bloedsuikerspiegel minimaal drie keer per dag of meer te controleren en de tekenen en symptomen van hoge en lage bloedsuikerspiegel te kennen.

Q: Kunnen mensen met een longziekte etherische olien gebruiken?
A: Etherische oliën hebben een zeer lage kans op het veroorzaken van luchtwegaandoeningen, maar kunnen af en toe reacties veroorzaken bij mensen met een aandoening wanneer ze gedurende een langere periode bij matige tot hoge concentraties worden geïnhaleerd. Het risico van irritatie of reactie is bij etherische olien lager dan bij parfums.

Q: Moet pepermuntolie worden vermeden bij mensen met brandend maagzuur?
A: Sommige mensen met maagzuur of GERD-symptomen zijn gevoelig voor pepermunt, terwijl anderen dat niet zijn. Daarom moet je pepermunt voorzichtig gebruiken om ervoor te zorgen dat het wordt getolereerd voordat je grote hoeveelheden gebruikt.

Q: Kunnen mensen met een voorgeschiedenis van oestrogeenkanker etherische olien gebruiken?
A: Als je ervoor kiest om dit te doen, kan het, maar er zijn een paar voorzorgsmaatregelen. (E) -anethol heeft aangetoond dat het mogelijk hormonen moduleert, dus je kunt ervoor kiezen om venkel (zoet en bitter), anijs, steranijs te vermijden. Er is veel verwarring online dat clary sage, tea tree en lavendel hormonen kunnen beïnvloeden, maar het effect is zwak en waarschijnlijk niet klinisch belangrijk.

Q: Kunnen mensen met hypertensie etherische oliën gebruiken?
A: Ja. Veel van de veiligheidsrisico’s voor het gebruik van etherische olien bij mensen met hoge bloeddruk zijn verouderd. Het is erg belangrijk dat je de tekenen en symptomen van zowel hoge als lage bloeddruk kent als je hypertensie heeft of als je bloeddrukverlagende middelen gebruikt.

Q: Wat zijn interacties met medicatie en waar ontstaan deze?
A: Geneesmiddelinteracties treden op wanneer een geneesmiddel of supplement de activiteit van een ander geneesmiddel of supplement verandert wanneer het samen wordt toegediend. Veel geneesmiddelinteracties vinden plaats via inductie of remming van leverenzymen, maar kunnen ook voorkomen in bijna elk lichaamssysteem, in het bloed en op het oppervlak van cellen.

Q: Heeft grapefruit etherische olie een wisselwerking met medicijnen?
A: Het is zeer onwaarschijnlijk dat grapefruit olie op dezelfde manier inwerkt op medicijnen als grapefruitsap. Grapefruit etherische olie bevat geen 5,6-dihydrobergottamatin en dit is voornamelijk verantwoordelijk voor de interactie met leverenzymen.

Q: Hebben etherische olien een wisselwerking met bloedverdunners?
A: Het kan verstandig zijn om overmatig gebruik van wintergreen en producten die wintergreen bevatten te vermijden als je bloedverdunnende medicijnen gebruikt. Controleer altijd op de tekenen en symptomen van bloeding.

Q: Hebben etherische olien een wisselwerking met anticonceptiepillen?
A: Er zijn geen menselijke gegevens die erop wijzen dat etherische olien anticonceptiepillen beinvloeden, maar in feite bestaat er een theoretisch risico bij zeer hoge doses etherische olie.

Q: Kunnen etherische olien een vals positief effect hebben op een drugtest?
A: Het is niet noodzakelijk dat etherische olien valse positieven veroorzaken bij drugtests, het is dat testmechanismen valse positieven geven die 5-10% van de tijd en vals-negatieve resultaten 10-15% van de tijd beantwoorden. Het is dus niet de schuld van de etherische olie, maar de test zelf.

Q: Welke etherische olien moet ik vermijden als ik zwanger ben of borstvoeding geef?
A: Er is geen definitieve lijst van olien die wel of niet moeten worden gebruikt tijdens zwangerschap of borstvoeding. Sommige vrouwen kiezen ervoor om olien met veel E-anethol (zoals venkel of anijs), menthol (zoals pepermunt), 1,8-cineol (zoals basilicum) en methylsalicylaat (zoals wintergreen) te vermijden. Als je ultraconservatief wilt zijn, kunt je ook olien vermijden die vroeg in de zwangerschap limoneen bevatten (zoals citrusoliën).

Q: Welke supplementen moet ik tijdens de zwangerschap vermijden?
A: Ik raad ten zeerste aan om tijdens de zwangerschap supplementen met cascara (zoals Comfortone en Rehemogen) te vermijden. Sommige vrouwen kiezen er ook voor om supplementen te vermijden die bepaalde etherische olien bevatten.

Q: Zijn etherische olien veilig om te gebruiken bij kinderen?
A: Etherische olien kunnen veilig worden gebruikt bij kinderen. Zorg ervoor dat je bij kinderen altijd verdund, vermijd applicatie op het gezicht of slijmvliezen en beperk de interne consumptie.

Q: Is het waar dat Lavender opgezwollen borsten bij jongens veroorzaakt?
A: Waarschijnlijk niet, de casusrapporten die concluderen dat lavendelolie borstzwelling kan veroorzaken bevatten een zwakke methodologie en worden zeer fel bestreden. Vooral gezien het aantal mensen dat geen probleem heeft met lavendelolie bij hun kinderen, vind ik dit van minimale zorg.

Q: Kunnen etherische olien die ikzelf gebruik mijn kinderen beïnvloeden?
A: Als je etherische olien rond je kinderen gebruikt, is het zeer waarschijnlijk dat ze ook aan hen worden blootgesteld. De methode en de duur van het contact bepalen of en hoe het kind mogelijk wordt beïnvloed.

Q: Ik heb gelezen dat etherische olie van tea tree extreem gevaarlijk is. Wat zijn de echte risico’s?
A: Zoals met alle etherische olien, kan tea tree gevaarlijk zijn in zeer grote doses. Tea tree olie is ook meer vatbaar voor oxidatie dan andere etherische olien en, wanneer geoxideerd, is het waarschijnlijker dat het huidirritatie veroorzaakt.

Q: Wat zijn de verschillen in soorten Frankincense (wierook)?
A: Hoewel alle wierooksoorten uit dezelfde plantenfamilie komen, bevatten de rassen verschillende niveaus van terpeenbestanddelen. Terpenen, ook wel isoprenen genoemd, zijn een grote groep van zeer waardevolle, organische moleculen die van nature worden gevormd in duizenden plantensoorten.

Q: Wat is het verschil tussen soorten lavendel?
A: Er zijn twee primaire variëteiten van lavendel: de echte lavendel en lavandins, en elk van deze heeft veel ondersoorten. Het belangrijkste verschil tussen de etherische olie van echte lavendel en lavandins is de kamferconcentratie in het eindproduct. Lavandin-olie bevat meer kamfer dan echte lavendel.

Q: Beïnvloeden spijsverteringsenzymen medicijnen?
A: Spijsverteringsenzymen kunnen een interactie aangaan met bepaalde geneesmiddelen die worden gebruikt voor de behandeling van diabetes, waaronder miglitol en acarbose. Praat altijd met je arts voordat je een nieuw supplement start en houd de bloedsuikerspiegel nauwkeurig in de gaten.

Q: Waarom zit er zoveel magnesium in bepaalde calciumsupplementen?
A: Magnesium en calcium zijn nauw verbonden en hebben tegengestelde acties in het lichaam: calcium vernauwt en magnesium ontspant. Het wordt aanbevolen magnesium naast calciumsuppletie op te nemen om ervoor te zorgen dat calcium op de juiste manier in het lichaam kan worden gebruikt.

Q: Kan ik MSM gebruiken als ik allergisch ben voor sulfamedicatie?
A: Ja. Zwavel en sulfa zijn niet hetzelfde.

Facebook Comments