Onlangs werd mij door een Young Living member gevraagd:
Wat zijn nou eigelijk ORAC waarden?
Een goede vraag!
De olien van Young Living hebben een ORAC waarde,
maar wist je ook dat voeding ook een ORAC waarde bevat?

Wat is ORAC?
ORAC staat voor Oxygen Radical Absorbance Capaciteit (zuurstof radicale absorptie capaciteit).
Het heeft te maken met de kracht van anti-oxidanten waarmee vrije radicalen kunnen worden geneutraliseerd voordat ze schade kunnen aanrichten in ons lichaam. Gezonde voeding heeft een hogere ORAC waarde, dit is een van de redenen waarom het belangrijk is om je lichaam te voeden in plaats van te vullen. Veel groente & fruit eten draagt bij aan een gezondere levensstijl. Maar essentiele olien hebben ook een ORAC waarde! Hele hoge waarden zelfs! En daarom is ondersteuning van de olien altijd slim, ook al eet je gezond. Het is een mooie toevoeging voor iedereen.

Wat zijn vrije radicalen?
Vrije radicalen zijn atomen of groepen van atomen met een oneven (ongepaard) aantal elektronen en kunnen worden gevormd wanneer zuurstof samenwerkt met bepaalde moleculen. Eenmaal gevormd, kunnen deze zeer reactieve radicalen een kettingreactie starten, zoals dominostenen. Hun grootste gevaar komt van de schade die ze kunnen aanrichten als ze reageren met belangrijke cellulaire componenten zoals DNA of het celmembraan. Cellen kunnen slecht functioneren of sterven als dit gebeurt. Om schade door vrije radicalen te voorkomen, heeft het lichaam een ​​afweersysteem van antioxidanten.

Wat zijn anti-oxidanten?
Antioxidanten zijn moleculen die veilig kunnen samenwerken met vrije radicalen en de kettingreactie kunnen beëindigen voordat vitale moleculen worden beschadigd. Hoewel er verschillende enzymsystemen in het lichaam zijn die vrije radicalen aantrekken, zijn de belangrijkste micronutriënten (vitamine) antioxidanten vitamine E, bèta-caroteen en vitamine C. Het lichaam kan deze micronutriënten niet produceren, dus moeten ze in de voeding worden geleverd of worden toegevoegd door middel van essentiële olien, superfoods of supplementen.

Enkele ORAC waarden in voedingsmiddelen:

Wortels  210
Sinaasappels 750
Bieten  840
Frambozen 1,220
Aardbeien 1,540
Blauwe bessen 2,400
Chineze Wolfberries 25,300

USDA-onderzoekers hebben een nieuwe laboratoriumtest ontwikkeld om de opnamecapaciteit van zuurstofradicalen van verschillende voedingsmiddelen en natuurlijke stoffen te meten. Deze is bekend als de ORAC-schaal en is een van de meest gevoelige en betrouwbare methoden om de antioxidantcapaciteit te meten.

De eerste test in zijn soort, de ORAC-schaal (Oxygen Radical Absorbance Capacity) meet zowel de tijd als de mate van remming van vrije radicalen.

De antioxidantcapaciteit waarde worden gemeten dmv Ferric Reducer Power en worden uitgedrukt in micromol Trolox-equivalent (TE) per 100 gram (μTE / 100 g).
De ORAC-test is nauwkeurig tot +/- 5%.

ORAC waarden van Young Living essentiële olien:

Sandalwood (Santalum Album) 1,655
 Roman Chamomile (Chamaemelum nobile) 2,446
 Juniper (Juniperus osteosperma) 2,517
 Rosemary (Rosmarinus officinalis) 3,309
 Lavender (Lavendula angustifolia) 3,669
 Spearmint (Mentha spicata) 5,398
 Helichrysum (Helichrysum italicum)  17,420
 Lemongrass (Cymbopogen flexuosus) 17,765
 Orange (Citrus aurantium)  18,898
 Eucalyptus (Eucalyptus (Eucalyptus globulus)  24,157
 Rose of Sharon (Cistus ladanifer)  38,648
 Cinnamon Bark (Cinnamamum verum) 103,448
 Mountain Savory (Satureja montana) 113,071
 Oregano (Origanum compactum)  153,007
 Thyme (Thymus vulgaris)  159,590
 Vetiver (Vetiveria zizanoides)  742,792
 Ylang-Ylang (Cananga odorata)  1,300,478
 Rose (Rosa damascena)  1,604,284
 Clove (Syzigium aromaticum)  10,786,875

Vergelijk deze ORAC-scores met fruit, bessen en groenten en je kunt zien hoe krachtig etherische oliën echt zijn. De oliën onderaan deze tabel zijn zelfs krachtiger dan wolfberries, waar Ningxia Red van gemaakt is!

Clove (kruidnagel) is de winnaar van allemaal met een ORAC-score van meer dan 10 miljoen !! Dat betekent dat een druppel Clove 400 keer meer antioxidanten per volume-eenheid bevat dan wolfberries, de krachtigste van alle bekende vruchten.

Natuurlijk is de vergelijking niet helemaal eerlijk, omdat oliën geconcentreerd zijn, terwijl vers fruit dat niet is. Een 15 ml fles Young Living’s Clove olie heeft de antioxidant capaciteit van 67 kg wortelen, 40 liter bosbessen of 16 liter bietensap.

Zoals je kunt zien zijn de waarden van Young Living essentiële olien erg hoog. Dit is een van de redenen waarom ze zo effectief zijn voor onze gezondheid. Ze maskeren je klachten niet, ze ruimen de slechte stofjes in je lichaam die vrijkomen door ziektes op en hebben een gunstig effect op je algehele gezondheid.

Facebook Comments