De meeste vrouwen zullen enkele onaangename symptomen ervaren in de dagen vóór hun menstruatie. Deze symptomen kunnen lichte gemoedsveranderingen zijn of zich een beetje afzijdig voelen.

Maar als je last hebt van ernstige stemmingsveranderingen die zich altijd voordoen in de 7 tot 14 dagen vóór je menstruatie en dan volledig weggaat tijdens de eerste paar dagen van bloeden, is de kans groot dat je leidt aan PMDD. In deze blog deel ik meer over de laatste ontwikkelingen als het gaat om PMDD, wat zijn de symptomen en onderaan kun je lezen wat je kunt doen om de symptomen te verlichten.

VEELVOORKOMENDE SYMPTOMEN PMDD

 • Depressie
 • Angst
 • Paniekaanvallen
 • Spanning
 • Prikkelbaarheid
 • Plotselinge stemmingswisselingen
 • Verlies van interesse in dagelijkse activiteiten
 • Sociale terugtrekking
 • Hersenmist
 • Vergeetachtigheid
 • Slechte concentratie
 • Verminderde energie
 • Hunkeren naar eten
 • Veranderingen in eetlust
 • Slapeloosheid
 • Pijnlijke borsten
 • Hoofdpijn/migraine
 • Vermoeidheid
 • Spierpijn
 • Gewrichtspijn
 • Zwelling van ledematen
 • Opgeblazen gevoel
 • Overweldigd voelen

PMDD IS EEN STEMMINGSSTOORNIS
Een stemmingsstoornis wordt verondersteld het gevolg te zijn van verstoringen die de neurochemie en communicatiecircuits van je hersenen veranderen. We begrijpen misschien niet helemaal hoe je gemoedstoestand onder controle is, maar we weten wel dat de controle over je stemming in je brein zit. Onderzoek heeft aangetoond dat je gemoedstoestand het resultaat is van complexe interacties tussen hersenstructuren, hersencircuits en je hersenchemicaliën of neurotransmitters.

Wat triggert is de hersenverandering, die leiden tot een stemmingsstoornis is een gebied van actief onderzoek. De resultaten van de huidige onderzoeken wijzen op verschillende mogelijke oorzaken van stemmingsstoornissen, waaronder:

 • Genetische oorzaken
 • Spanning
 • geneesmiddel
 • Chronische medische aandoeningen

Als je lijdt aan PMDD, heeft de oorzaak van je stemmingsstoornis een extra laag van complexiteit: je reproductieve hormonen.

WAT WE WETEN OVER DE OORZAAK
Je reproductieve hormonen, namelijk oestrogeen en progesteron, werken samen met je hersenchemicaliën en kunnen bepaalde functies in je hersenen beïnvloeden, waaronder je gemoedstoestand. Oestrogeen en progesteron worden geproduceerd door je eierstokken en de niveaus van deze hormonen fluctueren tijdens een normale menstruatiecyclus.

Dit zijn normale hormonale veranderingen die alle vrouwen ervaren, maar niet alle vrouwen hebben last van PMDD. Er is dus iets anders aan de hand in de 3 tot 8 procent van de vrouwen met PMDD.Als je PMDD hebt, heb je geen hormonale disbalans of tekort. In plaats daarvan wordt gedacht dat je mogelijk gevoeliger bent voor de normale hormoonveranderingen van je menstruatiecyclus. Wat we nog niet helemaal begrijpen, is de oorzaak van die gevoeligheid.

PROGESTERON/ALLO
De belangrijkste diagnostische criteria voor PMDD zijn dat je symptomen zich beperken tot de luteale fase van je menstruatiecyclus. De luteale fase is de tijd tussen de ovulatie en de eerste dag van je menstruatie. In een normale menstruatiecyclus van 28 dagen komt dit overeen met cyclusdagen 14 tot 28.

Bij de eisprong beginnen je eierstokken hun productie van progesteron te verhogen. Progesteron wordt vervolgens omgezet in een ander hormoon genaamd allopregnanolone (ALLO). Progesteron en ALLO niveaus blijven stijgen tot je je menstruatie begint, waarna ze snel dalen. Eén gedachte is dat als je PMDD hebt, je gevoeliger bent voor deze progesteronontwenning.

Een andere gedachte is dat ALLO meer verantwoordelijk is voor je symptomen omdat het in wisselwerking staat met de GABA-receptoren in je hersenen. GABA is een normale hersenstof of neurotransmitter die, wanneer gebonden aan zijn receptoren in je hersenen, agitatie en angst regelt. De reden waarom alcohol en benzodiazepines anxiolytisch en sedaterend zijn, is dat ze zich binden aan de GABA-receptoren in je hersenen en zich gedragen als de eigen GABA van je hersenen. Normaal werkt ALLO in je brein net als alcohol en benzodiazepinen.

Maar bij vrouwen met PMDD wordt gedacht dat er iets anders is met de normale functie van ALLO. Een mogelijkheid is dat er een verandering is in de gevoeligheid van de GABA-receptor voor ALLO in de luteale fase. Of misschien is er een defect in de luteale fase productie van ALLO. Deze disfunctie van ALLO kan de verhoogde angst, prikkelbaarheid en agitatie van PMDD veroorzaken.

OESTROGEEN
Nogmaals, wanneer je probeert de mogelijke oorzaken van PMDD bloot te leggen, is het belangrijk om te onthouden dat PMDD alleen optreedt tijdens de luteale fase van je menstruatiecyclus. Na de eisprong, wanneer de niveaus van progesteron stijgen, dalen je oestrogeenspiegels. Deze snelle afname van je oestrogeenniveau is een andere mogelijke oorzaak van PMDD.

We weten dat oestrogeen interageert met verschillende hersenchemicaliën, die je humeur beheersen. Een van deze chemische stoffen in de hersenen wordt serotonine genoemd. Serotonine speelt een krachtige rol in je lichaam door je gevoel van welzijn te behouden. Serotonine is betrokken bij het reguleren van vele functies, waaronder je humeur, slaap en eetlust. Serotonine beïnvloedt ook je cognitie, of hoe je informatie uit je omgeving verkrijgt, verwerkt en waarneemt.

Oestrogeen bevordert de positieve effecten van serotonine. Men denkt dat als je PMDD heeft, je serotoninesysteem gevoeliger kan zijn voor de normale afname van oestrogeen tijdens de luteale fase van de cyclus. Met andere woorden, als je PMDD hebt, kan de normale daling van oestrogeen tijdens de luteale fase van je menstruatiecyclus resulteren in een overdreven daling van de serotoninespiegels in je hersenen. Lage serotonineniveaus worden geassocieerd met de depressieve stemming, voedselhonger en verminderde cognitieve functie van PMDD. Deze bevinding ondersteunt het gebruik van de selectieve serotonine-receptorremmers (SSRI’s) om PMDD te behandelen.

SPANNING

Als je PMDD hebt, is het mogelijk dat je een persoonlijke geschiedenis hebt. Lichamelijk, emotioneel of seksueel misbruik.. Sommige, maar niet alle, vrouwen met PMDD hebben een geschiedenis van aanzienlijke blootstelling aan stress.

Onderzoekers onderzoeken hoe deze geschiedenis van stress kan leiden tot PMDD. Eén pad dat veelbelovend lijkt, de relatie tussen je stressreactie en ALLO. Normaal neemt ALLO toe in tijden van acute stress en oefent het zijn normale kalmerende en kalmerende werking uit. Experimentele studies hebben aangetoond dat de ALLO-respons op acute stress afneemt bij blootstelling aan chronische stress.

IMMUUNSYSTEEM
Er is een duidelijke relatie tussen depressie en het functioneren van je immuunsysteem. Hoewel PMDD een andere diagnose is dan depressieve stoornis (MDD), kan het zijn dat je immuunrespons mogelijk bijdraagt aan PMDD.

Vanwege de normale veranderingen in immuun- en ontstekingsreactiefactoren tijdens een normale menstruatiecyclus, kunnen vrouwen met bepaalde inflammatoire aandoeningen zoals ontstoken tandvlees en darmklachten (veroorzaakt door ontstekingen) hun symptomen in de luteale fase verergeren.

Vroeg onderzoek op dit gebied suggereert dat vrouwen met significantere premenstruele symptomen een verhoogde ontstekingsreactie in de luteale fase kunnen hebben in vergelijking met vrouwen met minimale symptomen.

GENETICA
Stemmingsstoornissen staan erom bekend dat ze worden doorgegeven in de familie. Je ontvankelijkheid voor het ontwikkelen van een stemmingsstoornis tijdens je leven kan erfelijk zijn. Net zoals fysieke eigenschappen zoals lengte en oogkleur worden geërfd, zijn er ook bepaalde ziektegevoeligheden, waaronder kanker en depressie. Tot voor kort was er geen dergelijke genetische basis voor PMDD vastgesteld.

Vrouwen met PMDD zijn gevoeliger voor de normale hormoonveranderingen in de luteale fase van hun menstruatiecyclus. NIH-onderzoekers zochten naar de reden waarom. Wat ze ontdekten, is dat vrouwen met PMDD veranderingen hebben in een van de gencomplexen die bepalen hoe ze reageren op oestrogeen en progesteron. Met andere woorden, er is een genetische basis voor de hormonale gevoeligheden waargenomen bij vrouwen met PMDD.

Deze ontdekking is uiterst validerend als je PMDD hebt. Het geeft concreet wetenschappelijk bewijs dat iets biologisch en buiten je controle je stemmingsveranderingen veroorzaakt. Het bevestigt dat PMDD niet alleen een gedragskeuze is!

Maar deze bevindingen zijn niet het hele verhaal. Het succes van dit onderzoek moedigt echter verdere studies aan en opent de deur naar het vinden van nieuwe behandelingsopties voor PMDD.

Waarschijnlijk zijn er meerdere factoren die de ontwikkeling van PMDD beïnvloeden, maar één ding is zeker: PMDD is een echte aandoening en niet alleen iets dat je doet of dat je kunt wensen. Het gaat zeer zeker niet met opzet! Veel vrouwen ervaren het alsof ze niet zichzelf zijn. Dit kan gelden voor bepaalde handelingen maar ook zeker voor wat ze uitspreken naar anderen.

ONBEGRIP
Vaak is er veel onbegrip vanuit de omgeving. “Hoe kun je dat nou zeggen?” Is een veel gehoorde opmerking als je weer eens onredelijk bent. Of dat je normaal moet gaan doen terwijl jij echt het liefst iemand helemaal in elkaar zou willen schoppen vanuit woede. Ook al is er niet eens een echte aanleiding voor. Het kan soms een simpele opmerking van iemand zijn die je compleet tegen het plafond laat gaan. Laat je omgeving dit artikel lezen zodat ze wellicht meer zullen begrijpen dat je het niet expres doet. Ja het is voor je naasten vast heel moeilijk om er mee om te gaan. Vraag ze of je willen helpen, ontlasten waar nodig. Stress is namelijk in deze periode funest. Het overnemen van bepaalde huishoudelijke taken of zorg voor kinderen kan voor iemand met PMDD heel fijn zijn. Ook al zal je als partner echt het gevoel kunnen krijgen dat je alles op moet pakken en jezelf dus weg cijfert. Als partner heb je daarin een keus, als vrouw met PMDD niet.

Herken jij jezelf in bovenstaande tekst en heb je behoefte aan een gesprek met lotgenoten?
Meld je aan bij een Facebook groep bijvoorbeeld!

PMS/PMDD Nederland
https://www.facebook.com/groups/1197246120344418/

Vicious Cycle
https://www.facebook.com/viciouscyclepmdd/

Living with PMDD
https://www.facebook.com/LivingWithPMDD1/

PMDD
https://www.facebook.com/groups/PMDDinfo/

9 Natuurlijke manieren om PMDD-symptomen te verminderen:

1. YL Lavender olie  Diffuse of oraal ingenomen dmv capsules kan slaap-, angst- en depressiesymptomen helpen verbeteren.

2. YL Peppermint olie  Plaatselijk aangebracht op je slapen om hoofdpijn te verlichten

3. YL FemiGen supplement – Supplement van Young Living met rustgevende ingredienten zoals Don Quai en tevens Clary Sage voor oestrogeenbalans.

4. Calcium –  1.000 milligram tot 1.200 milligram per dag om krampen te verlichten.

5. Vitamine B6 –   50 milligram per dag om krampen te verlichten en te helpen bij depressiesymptomen.

6. Omega-3 vetzuren – 1-2 gram per dag om PMDD-symptomen te verlichten.

7. Accupuntuur –  Gebruik accupuntuur om PMDD-symptomen te verlichten, waaronder angst, depressie en lichamelijke klachten.

8. Geef toe aan je verlangens! – Zoek naar manieren om te voldoen aan je verlangens met gezonde opties zoals vers fruit, smoothies en zelfgemaakte glutenvrije snoepjes en gebak.

9. Vermijd STRESS –  doe waar je beter van wordt, zowel lichamelijk als emotioneel. Vermijd stressvolle gebeurtenissen en emotionele triggers, oefen, mediteer en maak contact met vrienden.

(bronnen: verywellhealth.com, healthline.com, draxe.com)

Facebook Comments