Je merkt het vaak zelf al dat je gedurende je cyclus verschil voelt qua kracht, focus, snelheid en de zin om te gaan sporten. Laat de fases van je menstruatie cyclus niet tegen je werken maar ga leven & sporten vólgens je cyclus. Dit zorgt ervoor dat je luistert naar wat je lichaam op dat moment nodig hebt. Daar kom je uiteindelijk veel verder mee dan je lijf continu te overbelasten of juist te luisteren naar het uitstelgedrag van je mind.

Ik heb zelf een zeer regelmatige cyclus, op de dag af, en dat is ideaal want zo weet ik precies hoe de vlag erbij hangt. Heb jij dit niet dan raad ik je aan om een cycle sync app te gebruiken. De app Flo is een hele fijne! Als je cyclus heel onregelmatig is dan heeft dit vaak wel een duidelijke oorzaak en is de pil echt NIET de oplossing. Maar dat is een heel ander onderwerp.

Als jij je cyclus wel redelijk inzichtelijk hebt dan is het heel handig om te gaan sporten volgens je cyclus.

Net voor en tijdens de eerste dagen van je menstruatie heeft je lichaam rust nodig. Gun jezelf dan ook rust. Het is niet erg als je dan even niets doet aan sport. Een wandeling maken of een rustige yoga sessie kan dan al voldoende zijn om toch even te bewegen.

De week na je menstruatie voel je je vaak veel energieker worden, je mindset is vaak wat meer positief en je hebt meer doorzettingsvermogen. Wil je alles uit jezelf halen dan is dit hét moment!

Na deze week volgt je ovulatie, als je tenminste een cyclus van ongeveer 28 dagen hebt, en je hebt nog steeds voldoende energie om lekker te sporten. Ga lekker een stuk hardlopen, fietsen, zwemmen, kickboksen of een andere sport die je leuk vind.

Je zal aan het eind van deze ovulatie fase dat je steeds minder zin hebt om te sporten, je hebt minder energie en kan last hebben van PMS klachten (hoofdpijn, buikpijn, moodswings, onrustige huid). Vraag in deze fase niet teveel van jezelf. Dit heeft namelijk een averechts effect. De natuur heeft het zo geregeld dat het tijdens de dagen voor je menstruatie een goed idee is om naar binnen te keren, je rust te pakken. Voel je dan ook niet schuldig als je echt niet vooruit te branden bent! Je mag nu onder een dekentje kruipen met een kop haver chocomel!

Heb jij het idee dat je maar 1 a 2 weken echt jezelf bent gedurende de maand? Of voel jij je ovulatie heel heftig? Heb je klachten als migraine? Zware en/of langdurige menstruatie? Deze klachten horen er écht NIET bij. Ook al denken veel vrouwen dat wel. Je kunt als vrouw écht zonder problemen je cyclus doorlopen. Leven & sporten volgens je cyclus heeft hier invloed op maar er is meer. Vanuit mijn ervaring als orthomoleculair therapeut zijn er een aantal basis tips die ik altijd meegeef in mijn praktijk. Je basis gezondheid is enorm belangrijk en daar kan voeding, suppletie & het gebruik van essentiele olien bij helpen. Hieronder vind je enkele olien die voor veel vrouwen een musthave zijn voor hormonale balans. Je kunt me ook mailen via mijn praktijk website www.PUUR22.nl als je meer vragen hebt.

Essentiele olien die kunnen ondersteunen bij het behouden van hormonale balans:

Progessence Phyto Plus
De meest populaire olie die ingezet wordt door vrouwen die op zoek zijn naar meer balans in hun hormonen. PPP is ook wel de afgekorte naam die gebruikt wordt. Deze olie smeer je 1-2x daags aan de binnenzijde van je onderarm. Het heeft effect op de progesteron levels welke erg belangrijk zijn voor het hebben van een regelmatige cyclus zonder PMS klachten. Na de ovulatie is het de bedoeling dat progesteron stijgt. En doordat veel vrouwen wel een te hoog gehalte aan oestrogeen hebben maar te weinig progesteron ontstaan er veel klachten. Progesteron is het geslachtshormoon wat zorgt voor rust & ontspanning maar als je zwanger wilt worden essentieel om oa het innestelen te bevorderen.

Endoflex
Deze heerlijk ruikende olie heeft een ondersteunende werking op het endocriene stelsel. Een benaming voor het hormonale systeem. Wanneer we veel stress hebben dan heeft dit effect op onze bijnieren die verantwoordelijk zijn voor de aanmaak en regulering van Cortisol. Cortisol (= het ‘anti’-stresshormoon) zorgt ervoor dat we na acute stress weer kalmeren. De aanmaak van stresshormonen heeft voorrang op die van geslachtshormonen, waaronder progesteron. Daarbij kan teveel stress je receptoren (die stoffen in en uit cellen laten gaan) tijdelijk ongevoelig kunnen worden gemaakt voor progesteron onder invloed van cortisol. De opname van progesteron wordt dan tijdelijk geblokkeerd. Bij hevige stress kunnen vrouwen progesteron resistent zijn. Hierboven bij PPP las je al waarom dit voor problemen kan zorgen.

Clary Sage
Heb je veel last van buikpijn net voor en tijdens je menstruatie en is er geen onderliggende medische oorzaak bekend? Het innemen van oa Omega 3 kan hierbij goed ondersteunen. Dit heeft namelijk effect op je prostaglandine spiegel. Een verhoogde spiegel veroorzaakt hevigere samentrekkingen van de spieren van de baarmoeder. Dit veroorzaakt een verminderde bloedtoevoer naar de baarmoeder en zenuwprikkelingen, waardoor pijn ontstaat. Daarbij werken prostaglandines ontstekingen in de hand waardoor oa je acne of andere huidklachten kunnen opvlammen. Dan is er ook nog oestrogeen, een geslachtshormoon die ten opzichte van progesteron vaak veelste hoog is. Dit kan leiden tot oestrogeendominantie en brengt veel klachten met zich mee. Het gebruiken van Clary Sage kan deze processen ondersteunen en klachten verlichten.

Panaway
Heb je toch iets te fanatiek gesport of ben je bekend met blessures? Panaway kan hierbij goed ondersteunen. Smeer je spieren in voor en/of na het sporten in. Het zal het herstel bevorderen en eventuele pijnklachten verlichten.

Peppermint
Peppermint heeft een verkoelend effect op spieren & gewrichten maar is ook erg fijn om voor het sporten op de borstkas te smeren. Dit geeft een openend effect voor de luchtwegen. Extra zuurstof kunnen we wel gebruiken! Panaway & Peppermint zitten ook in de Starter Bundel, samen met nog 10 andere olien en een diffuser.

Ningxia Nitro
Drink je voor het sporten graag een energiedrankje om je net wat meer motivatie en energie te geven? Besef je wel dat dit veel suikers en andere ongezonde toevoegingen bevat. Young Living heeft een geweldig alternatief! Zonder schadelijke toevoegingen, compleet op natuurlijke basis!

Facebook Comments