Ojee, wat een oordelende titel zullen veel mensen vinden. “Ja maar ik heb in het verleden diverse hormoonzalfjes gesmeerd en de klachten werden er zeker minder door!” Ja dat klopt, de zalfjes kunnen zeker de klachten verminderen maar wanneer je te vroeg stopt met smeren zullen de klachten terugkeren. En langdurig gebruik zorgt uiteindelijk nog steeds niet voor het aanpakken van de oorzaak. Sterker nog; het kan een negatief effect hebben op je lichaam aangezien het oa je immuunsysteem ontregelt.

Helaas weet ik zelf als geen ander hoe het is om diverse huidklachten te hebben. Van zware eczeem tot aan acné. Ik kreeg ook alle zalfjes van de huisarts en dermatologisch arts en weet uit ervaring nu dat het ook anders kan. En ook anders zou moeten, als je het mij vraagt.

Je darmen

Wat veel mensen niet weten is dat huidklachten altijd vanuit je darmen komen. Een gezonde darmflora is essentieel! Daarbij is het belangrijk om goede voeding te eten met voldoende vezels. Dagelijks (groene) groenten zou een heel goed begin zijn. Verwar vezels niet met granen, granen zijn juist niet gezond voor een goede darmwerking omdat het de darmen irriteert. Ook als je GEEN coeliakie of andere gluten sensitiviteit hebt. Daarbij tasten zuivelproducten ook de darmwand aan en is het goed om deze voortaan te skippen, de mens heeft geen melkproducten nodig om te groeien. Zoals vroeger wel beweerd werd! Calcium bijvoorbeeld, kun je ook uit voeding halen. Denk hierbij aan brocolli en boerenkool. Maar ook chiazaad, noten en lijnzaad bevatten calcium.

Immuunsysteem

Het is heel belangrijk om je immuunsysteem op peil te houden. Als je weerstand goed is dan krijgen slechte bacterien niet eens de kans om de goede bacterien in je darmen aan te vallen. Er zijn meerdere manieren om je immuunsysteem te ondersteunen. Sowieso is het goed om suikers te schrappen wanneer je veel last hebt van huidklachten. De slechte bacterien in je darmen voeden zich daar namelijk mee. Het is goed om een probiotica zoals Life 9 (speciaal voor kinderen is er Mighty Pro) te gaan gebruiken omdat deze de slechte bacterien tegengaan en daarbij produceert het stoffen die op een zelfde manier werken als antibiotica. Terwijl reguliere antibiotica ook de goede darmbacterie stuk maakt en daardoor alleen meer schade aanricht. Hoeveel vrouwen hebben er na het nemen van antibiotica last van vaginale schimmelinfecties? Juist doordat de goede bacterien gedood worden krijgen schimmels en andere ziektemakers de overhand.

Van binnenuit

Een (zelfgemaakte) creme smeren van bijvoorbeeld kokosolie met etherische olien zoals Frankincense, Lavender & Thieves om de huid te voeden is altijd een goed idee. Zo hebben deze olien ontstekingsremmende, voedende, celvernieuwende en beschermende eigenschappen. Veel meer positieve eigenschappen ten op zichte van de reguliere cremes die vaak ook schadelijke/lichaamsvreemde chemische stofjes bevat. Maar bovenaan staat toch wel het gebruik van producten die onze darmen ondersteunen zoals de eerder genoemde probiotica. Daarbij is een anti-oxidant ook belangrijk om de vrije radicalen (ziekmakers) uit ons lijf af te voeren. Een dagelijkse shot Ningxia Red is daarvoor een echte aanrader!!!

Kinderen

Voor kinderen is eczeem of andere huidklachten heel vervelend. Het jeukt, doet pijn en is ook vaak een naar gezicht. Als je naar de huisarts gaat krijg je een hormoonzalf, vette zalf (die de huid vaak juist afsluit) of een antibiotica kuur (zalf of pillen) voorgeschreven. Nogmaals; dit pakt niet de oorzaak aan en maakt alleen maar meer kapot als je daarbij niets gaat geven wat de weerstand verhoogd en de darmen ondersteund! 

Wist je dat kinderen die door middel van een keizersnede geboren zijn vaak meer vatbaar zijn voor:
– Darmklachten
– Luchtwegproblemen (vaak verkouden/hoesten)
– Huidklachten
– Allergien (hooikoorts, huisstofmijt)
– Dun haar

Dit komt omdat ze niet de bacteriën van moeder mee krijgen vanuit het geboortekanaal en hierdoor hebben zij gemiddeld 50% minder darmflora groei. Het geven van pre/probiotica is essentieel voor deze kinderen!

Chemicaliën

Producten waar stoffen zoals parfum, parabenen en andere giftige chemicaliën zijn verstorend voor het immuunsysteem. Je lichaam moet namelijk hard werken om deze stoffen af te breken. Of je ze nu inademt, opsmeert of voeding uit pakjes & zakjes eet. Het komt je immuunsysteem niet ten goede. Producten zoals Zwitsal klinken kindvriendelijk maar zijn dat in feite helemaal niet, verdiep je maar eens in de etiketten. Google is hierbij je beste vriend!

Verwacht niet dat de klachten binnen een week verdwenen zijn als je met onderstaande tips aan de slag gaat. Je darmen hebben tijd nodig om te herstellen, zeker als ze al enige tijd uit balans zijn. Geduld is belangrijk maar zal je wel een mooi resultaat op gaan leveren waar je lange tijd plezier van zal hebben!

Even op een rijtje

  • Schrap/verminder suikers 
  • Gebruik dagelijks probiotica (niet 1 van de drogist, deze is niet sterk genoeg en zal te weinig effect hebben)
  • Drink dagelijkse 30-60ml Ningxia Red
  • Smeer een mix van bijvoorbeeld kokosolie en etherische olien zoals Frankincense, Lavender & Thieves op de huid
  • Leef een bewust leven met zo min mogelijk chemicalien in en op je lichaam (huidverzorging, huishouden)
  • Eet pure producten met voldoende vezels (groene groenten)
  • Zorg voor voldoende rust, stress is ook een boosdoener voor een verzwakt immuunsysteem
Facebook Comments