Wellicht heb je wel eens gehoord over de term “Adaptogeen” maar weet je
eigenlijk wel wat het is? Ik leg het je graag uit en benoem gelijk een aantal olien die jij vast al in je kastje hebt staan die adaptogeen zijn!

Wat is een adaptogeen?
Adaptogenen zijn natuurlijke stoffen die werken op het lichaam en die bijdragen aan een natuurlijke balans van je lijf. Adaptogenen hebben vooral invloed op stress en vermoeidheid, dit heeft te maken met het reguleren van belangrijke hormonen.

Adaptogenen bieden verschillende andere gezondheidsvoordelen:
– Een boost voor het immuunsysteem
– Gewichtsbeheersing
– Verhoogd fysiek uithoudingsvermogen en mentale focus
– Een happy mood

Hoe werken adaptogenen?
Allereerst is het belangrijk om te begrijpen dat stress alleen in korte uitbarstingen bedoeld is. Het is een hormonale reactie die mogelijk verantwoordelijk is geweest voor het helpen van sommige van je eigen voorouders om te ontsnappen aan hongerige leeuwen. Denk aan stress als wat gewoonlijk je “vecht- of vlucht” – antwoord wordt genoemd.

In het dagelijks leven hebben wij normaliter deze vecht of vlucht modus helemaal niet nodig.  Maar toch staan we in deze maatschappij snel onder druk en ervaren we stress. Wanneer je bijniersysteem in een constante actieve toestand blijft, raakt je lichaam uit balans. Constante stress kan grote schade aanrichten aan je lichaam, vooral aan je spijsvertering en energieniveaus.

Adaptogenen helpen de stressreactie te verminderen. Ze werken om de hormonen van je bijniersysteem weer in balans te brengen en bijnieruitputting te overwinnen, een veel voorkomende aandoening van chronische stress.

Er zijn diverse essentiële olien die een adaptogene werking hebben en dus
je natuurlijke balans kunnen ondersteunen. Zo zijn er essentiele olien die gebruikt kunnen worden bij mensen met een te snel werkende schildklier en diezelfde olie kan tevens ingezet worden bij iemand met een te traag werkende schildklier. Deze olie zal de natuurlijke balans van de schildklier ondersteunen en kan dus beide kanten op werken. Een groot verschil met de medicijnen vanuit de farmaceutische industrie waarbij de juiste dosering en juiste werking (versnellen of vertragen) erg belangrijk is!!

Enkele olien die een adaptogene werking hebben en invloed hebben op hormonale balans:

  • Basil
  • Endoflex
  • Clary Sage
  • Lemon
  • Lavender
  • Myrtle
  • Geranium
  • Lemongrass

Wil jij weten welke & hoe je bovengenoemde olien specifiek kunt inzetten?
Als klant van iOlie ontvang je al deze uitgebreide informatie. Om klant te worden kun je contact opnemen via klant@iOlie.nl.

Facebook Comments